Amerika'daki En İyi Üniversiteler - 2023

Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Amerika’da üniversite okumak, her gencin hayali. Amerika’daki üniversiteler içerisinden tercih yapmak ve akademik geleceği planlamak ise oldukça stresli ve baskı dolu bir süreç. Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 5300 adet üniversite ve kolej bulunuyor. Bunlardan 181 tanesi, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin neredeyse tüm eyaletleri ve şehirleri, Amerika’daki en iyi üniversiteler listesinde temsil ediliyor. Bu eyaletlerin başını, listede yer alan 15 tane üniversite ile California çekiyor. California’yı ise 13 üniversite ile New York eyaleti, 12 üniversite ile Texas ve 10 üniversite ile Massachusetts takip ediyor. Amerika’daki en iyi üniversiteler arasında yer alan ilk 20 üniversite de bu popüler bölgelerde yoğunlaşıyor. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nin en iyi ilk beş üniversitesi, California ve Massachusetts’te yer alıyor. İşte üniversite eğitimini Amerika Birleşik Devletleri’nde almak isteyen öğrenciler için 2023 yılında Amerika’daki en iyi üniversiteler…

1. Stanford University – Stanford, California

Tüm dünyanın teknoloji ve bilişim merkezi Silikon Vadisi’nin hemen yanında yer alan ve Palo Alto’da konumlanan Stanford University, Amerika’nın en iyi üniversitelerinden bir tanesi. Pek çok mezunu, öğretim üyesi ve öğrencisinin Google ve Snapchat gibi başarılı teknoloji şirketleri ve start-up’ları kurduğu Stanford University, yaklaşık 4 bin hektarlık bir alana yayılan kampüsü ile öğrencilerine cazip bir kampüs hayatı sunuyor. Kampüs, aynı zamanda dünyanın en güzel kampüslerinden de bir tanesi. Stanford Üniversitesinin yaklaşık 16 bin öğrencisinin % 22’sinin de uluslararası öğrenci olduğunu belirtmekte fayda var!

2. Massachusetts Institute of Technology – Cambridge, Massachusetts

Dünyanın pek çok yerinde MIT olarak bilinen Massachusetts Institute of Technology, güçlü girişimcilik kültürü ile dikkat çekiyor. Mezunları arasında Intel ve Dropbox gibi başarılı şirketlerini kurucularının bulunduğu MIT’nin kabul oranı ise yalnızca %8! Massachusetts Institute of Technology programları içerisinde en çok mühendislik ve bilgisayar bilimleri programları tercih ediliyor. MIT’nin 11 bin öğrencisinin %33’ünü 154 farklı ülkeden gelen uluslararası öğrenciler oluşturuyor.

3. Harvard University – Cambridge Massachusetts

Harvard Universitesi, açık ara dünyanın en çok bilinen üniversitesi. Pek çok kez Amerika’daki en iyi üniversiteler listelerinde birinci sırada yer alan Harvard, 1636 yılında kurulmuş ve Amerika’daki en eski yüksek öğrenim kurumu olarak biliniyor. Harvard’ın aynı zamanda dünyanın en pahalı üniversitelerinden biri olduğunu söylemek de yanlış olmaz ancak okul, yoğun burs imkanları ile uluslararası öğrenciler için de fırsatlarla dolu! Üniversitenin yaklaşık 21 bin öğrencisinin neredeyse çeyreğini uluslararası öğrenciler oluşturuyor. Harvard Üniversitesi mezunları arasında ise 8 Amerikan başkanı, Nobel ödülü sahibi 158 isim ve 62 tane de milyarder bulunuyor.

4. Princeton University – New Jersey

Princeton University, dünyanın en ünlü üniversiteleri arasında yer alıyor. Öğrencilerinin %98’inin kampüste yaşamayı seçtiği Princeton Üniversitesi, toplamda 10 bine yakın öğrenciye sahip. Bu şanlı üniversite, dünyanın önde gelen araştırma üniversitelerinden bir tanesi ve uluslararası öğrenciler tarafından sıkça tercih ediliyor. Öğrenci nüfusunun %12’ye yakın bir kısmını uluslararası öğrencilerin oluşturduğu Princeton University, pek çok farklı kuruluşun yayımladığı listelere göre de dünyanın en iyi 10 üniversitesinden biri olarak kabul ediliyor.

5. California Institute of Technology – Pasadena, California

CalTech olarak da bilinen California Institute of Technology, öğrenci nüfusunun nispeten daha az olmasına rağmen mezunları arasında pek çok başarılı isim barındırıyor. California Institute of Technology’de yaklaşık 2200 öğrenci kayıtlı ve Los Angeles yakınlarındaki Pasadena’da yer alan ana kampüsü 50 küsur hektarlık bir alana yayılıyor. Üniversitenin toplam 6 fakültesi bulunuyor ve akademik eğitim bilim ve mühendislik alanına yoğunlaşıyor.

6. University of California, Berkeley – Berkeley, California

University of California Berkeley, California eyaletinin San Francisco bölgesinde yer alan bir devlet üniversitesi. California Üniversitesi sisteminin bir parçası olan bu üniversite, 1868 yılında kurulmuş ve sistem içerisindeki en eski üniversite olarak biliniyor. University of California Berkeley’in tam 107 mezunu Nobel ödülü sahibi. Mezunlar arasında Oscar ödüllü, Pulitzer ödüllü isimler ve Olimpiyat madalyası sahipleri de yer alıyor.

7. Yale University – New Haven, Connecticut

Amerika’da Ivy League olarak bilinen üniversiteler arasında yer alan Yale Üniversitesi, ülkenin üçüncü en eski yüksek öğrenim kurumu olarak kabul ediliyor. 1701 yılında kurulan Yale University, halen 18. Yüzyıldan kalan tarihi binalarda ders işlemeye devam ediyor. İçerisinde 14 farklı okulun yer aldığı bu üniversitenin her beş öğrencisinden biri uluslararası öğrenci! Öğrenciler ana bölümlerini tercih etmeden önce, bir süre boyunca sosyal bilimlerle alakalı genel dersler alıyor.

8. The University of Chicago – Chicago, Illinois

Amerika’nın en ünlü şehirlerinden bir tanesi olan Chicago’da bir şehir üniversitesi olan University of Chicago, 1890 yılında kurulmuş. Mezunlarının arasında pek çok Nobel ödüllü isimin de yer aldığı Chicago Üniversitesi öğrencilerinin %31’ini uluslararası öğrenciler oluşturuyor. Üniversite, akademik çevrelerde UChicago ismiyle de biliniyor.

9. University of Pennsylvania – Philadelphia, Pennsylvania

Amerikan Devrimi öncesindeki dokuz orijinal koloni üniversitesinden bir tanesi olan University of Pennsylvania’nın tarihi 1740’lara dayanıyor. Üniversitenin yaklaşık 120 hektarlık bir alana yayılan kampüsünde, dünyanın en ünlü işletme okullarından bir tanesi olan The Wharton School yer alıyor. Pennsylvania Üniversitesinin öğrencilerinin %21’i ise Amerika Birleşik Devletleri dışındaki ülkelerin vatandaşları.

10. Columbia University – New York City, New York

İngiltere kralı II. George tarafından 1754 yılında King’s College adıyla kurulan Columbia Üniversitesi, New York eyaletinin en eski üniversitesi. Columbia’nın dünyaca ünlü Broadway’deki ana kampüsü dışında Manhattan bölgesinde de iki yerleşkesi bulunuyor. Dünyaca ünlü deneysel partikül ve nükleer fizik çalışmaları da bu bölgede yürütülüyor. Özel bir araştırma üniversitesi olan Columbia University, mimarlıktan hukuk ve işletmeye kadar 20 farklı alanda eğitim veriyor.

11. University of California, Los Angeles – Los Angeles, California

Kısaltması olan UCLA adı ile bilinen University of California Los Angeles, 230 farklı lisans ve lisansüstü eğitim programı ile eğitim veriyor. Çoğu UCLA öğrencisi, ilk yıllarını farklı disiplinlerden dersler alarak ve eğitimlerinin geri kalanında ardından ana bölümlerinde uzmanlaşıyor. University of California Los Angeles aynı zamanda öğrencilerine 39 farklı ülkede 275 kapsamlı program ile yurtdışı eğitim imkanı da sunuyor. Üniversitenin 40 binden fazla öğrencisinin yaklaşık olarak %17’sini uluslararası öğrenciler oluşturuyor.

12. Cornell University – Ithaca, New York

Özel bir Ivy League üniversitesi olan Cornell University, aslında dünya çapında 6 farklı lokasyonda eğitim veriyor. Ana kampüsü New York eyaletinin Ithaca şehrinde bulunan üniversite, neredeyse bin hektarlık bir yerleşkeye sahip. New York şehrinde de tıp bilimleri üzerine eğitim veren bir lisansüstü birimi de bulunan Cornell Üniversitesi, 45 nobel ödüllü mezuna sahip. Üniversitenin öğrenci nüfusunun çeyreğini uluslararası öğrenciler oluşturuyor.

13. University of Michigan-Ann Arbor – Ann Arbor, Michigan

Amerika’nın en büyük araştırma üniversitelerinden bir tanesi olan University of Michigan-Ann Arbor, 1817 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesi. Üniversite, öğrencileri teşvik ettiği sosyal aktiviteler ve spor katılımlarındaki başarısı ile de ünlü. Michigan Wolverines olarak bilinen spor takımları, 1865 yılından beri faaliyette ve 12 farklı spor dalında 50 şampiyonlukları bulunuyor.

14. Carnegie Mellon University – Pittsburgh, Pennsylvania

Özel ve küresel bir araştırma üniversitesi olan Carnegie Mellon Universitesi, Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Üniversite Liderleri Forumu’na kabul edilen 25 üniversiteden bir tanesi. Kısa CMU olarak adlandırılan üniversite, fakülte yapılanmaları ile öğrencileri arasındaki ortak çalışma kültürü ile ünlü. Sürücüsüz arabalardan data alanına kadar pek çok alanda öncü araştırmaları ile tanınan Carnegie Mellon University, 114 farklı ülkeden 13 binden fazla öğrenciye ev sahipliği yapıyor.

15. University of Washington – Seattle, Washington

Amerika’nın Batı kıyısının en prestijli üniversitelerinden bir tanesi olan University of Washington, 1861 yılında kurulmuş. 183 hektarlık bir alana kurulu park benzeri yerleşkesi ile Washington Üniversitesinin Seattle’daki iki göle kıyısı bulunuyor. Lisans eğitiminden doktoraya kadar farklı programlar sunan 16 okul ve koleji bulunan üniversitenin oldukça saygı duyulan bir tıp okulu da bulunuyor. Üniversitenin yaklaşık 50 bin öğrencisi aktif olarak eğitim görüyor.

16. Duke University – Durhan, North Carolina

Amerika’nın North Carolina eyaletinde yer alan Duke University, Amerika’nın en zengin özel üniversitelerinden bir tanesi. 1838 yılında Trinity College olarak kurulan üniversite, 1924 yılından sonra Duke University olarak anılmaya başlıyor. En ünlü okularından biri olan Trinity College of Arts & Sciences da dahil olmak üzere 10 farklı okulu ve koleji bulunan üniversitenin öğrencilerinin büyük bir kısmı; ekonomi, biyoloji ve psikoloji gibi alanlarda eğitim görüyor.

17. Johns Hopkins University – Baltimore, Maryland

1876 yılında Baltimore şehrinde kurulan Johns Hopkins University, özel bir araştırma üniversitesi olarak geçiyor. İsmini ünlü Amerikan abolisyonist ve girişimci Johns Hopkins’ten alan bu üniversite, dokuz farklı akademik bölüme ayrılıyor ve 21 binden fazla öğrenciye sahip. Sanattan tıp bilimine kadar pek çok farklı alanda eğitim alabileceğiniz Johns Hopkins Üniversitesinde 120 farklı ülkeden gelen 3 binden fazla uluslararası öğrenci eğitim alıyor.

18. Northwestern University – Evanston, Illinois

Dünyanın en iyi üniversitelerinden bir tanesi olan Northwestern University, Amerika’nın lider konumdaki özel araştırma üniversiteleri arasında yer alıyor. Disiplinlerarası bir eğitim politikasına sahip olan üniversitede 12 farklı okul ve kolej bulunuyor. Bu okullar nöroloji, nanoteknoloji ve biyoteknoloji alanlarında yürüttükleri çığır açan araştırmalarla biliniyor. Öğrencilerin %19’unu uluslararası öğrenciler oluşturuyor.

19. New York University – New York City, New York

Ülkenin en büyük özel yüksek öğrenim kurumlarından olan bir tanesi olan New York Üniversitesinin tarihi 1831 yılına kadar uzanıyor. 200 yıllık bir gelişim çabasının sonucunda üniversite, küresel araştırma trendlerini yönlendirmek amacıyla dünyanın her yerinden yeteneklere kapısını açıyor ve finansal destekte bulunuyor. Öğrencilerin büyük bir kısmının sosyal bilimler ve güzel sanatlar alanlarında eğitim aldığı New York University, New York şehrinin kalbi Manhattan’da yer alıyor.

20. University of California, San Diego – San Diego, California

Kısaca UCSD olarak anılan University of California San Diego, 1960 yılında şehirde toplanan bağışlarla kurulan bir devlet üniversitesi. Eyalet çapındaki California üniversitesi sisteminin bir parçası olan üniversite, 9 tane yarı bağımsız enstitüye sahip. 6 farklı lisans okulu, 3 lisansüstü eğitim veren koleji ve 2 tıp merkezi ile University of California San Diego, dünyanın en büyük jeoloji ve deniz bilimleri enstitüsüne de ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 35 bin aktif öğrenci nüfusuna sahip olan UCSD, bu sayının %30 oranında da uluslararası öğrenci sayısına sahip.
Diğer Yazılarımız
Manchester Üniversitesi Rehberi (2023)

Avrupa ve dünya üniversiteleri düşünüldüğünde önemli bir yerde olan Manchester Üniversitesi, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’deki öğrencilerin de merak ettiği okullar arasında yer alıyor.

TOEFL ve IELTS arasındaki Farklar

İngilizce sınavlara hazırlanmak isteyenlere yol gösterebilmesi adına, bu içeriğimizde TOEFL ve IELTS arasındaki farklar konusunda araştırma yapanların merak ettikleri detayları ele alıyoruz.