Kanada Öğrenci Vizesi Rehberi (2023)

İçerik Haritası
Kanada, dünyanın refah düzeyi yüksek ülkelerinden biri olarak yaşamak, seyahat etmek, çalışmak veya öğrenim görmek için dünyanın dört bir yanından gelen birçok kişiye ev sahipliği yapıyor. Gerek seyahat, gerekse iş ve eğitim amacıyla bu ülkeye giriş yapmak isteyen Türk vatandaşlarının Kanada vizesi almaları gerekiyor.
Kanada’da eğitim almak isteyen Türk öğrencilerin ülkede eğitim almaya izinli olmaları için öncelikle Kanada Öğrenci Vizesi almaları gerekiyor. Kanada vatandaşı olmayan öğrenciler, ancak bu vize sayesinde eğitim almak istedikleri kurumda, programlarının gerektirdiği süre boyunca bulunabiliyorlar. Katılmak istenen eğitim programı 6 aydan kısa bir sürede tamamlanacak ise, Kanada’da eğitim almak isteyen kişi burada yabancı bir ülkenin temsilcilerinden birinin ailesine mensup ise veya bu şekilde görevli ise, yabancı bir silahlı kuvvetler birliğine üye ise, burada eğitim almak için öğrenci izni alması gerekmiyor ancak yine de bu kişilerin öğrenci vizesi alması bekleniyor.
Kanada Öğrenci Vizesi Almak Zor Mu?
Kanada’ya iş veya seyahat amaçlı gitmek isteyenler gibi eğitim için gitmek isteyenler ancak daha önce buradan vize almamış olanlar da, “Kanada öğrenci vizesi almak zor mu?” diye merak ediyor. Ancak söylenebilir ki, gerekli evraklar tamamlandıktan ve işlem adımları aksamadan yerine getirildikten sonra Kanada vizesi almanın herhangi bir zorluğu bulunmuyor. Hem kağıt üzerinden hem de internet üzerinden başvuruları gerçekleşebilen Kanada vizelerinin daha erken sonuçlanması için internet başvurularının daha kısa sürede yanıtlandığını unutmamak gerekiyor.
Kanada Öğrenci Vizesi Yaş Sınırı
Kanada öğrenci vizesi almak ve tek başına Kanada’ya seyahat edebilmek için en az 18 yaşında olmak gerekiyor. 18 yaşından küçüklerin kendi başına Kanada’ya gidebilmeleri için, anne, baba ve Kanada’ya gittiğinde orada çocuğun sorumluluğunu üstlenecek kişinin noter onaylı yetki belgesinin sunulması gerekiyor.
Kanada Öğrenci Vizesi Başvurusu
Kanada’da herhangi bir eğitim kurumundan kabul alındıktan sonra yapılması gereken ilk şey, yabancı uyruklu kişilerin Kanada’da eğitim almalarına izin veren DLI belgesinin alınmasıdır. Açılımı Designated Learning Institutions olan bu belge, belirli eğitim kurumlarını kapsıyor ve vize başvurularının ilk adımını oluşturuyor.
Eğitim izninde hangi eğitim seviyesinde olunduğu ve hangi kurumlarda eğitim alınabileceğinin yanı sıra aynı zamanda okurken çalışılıp çalışılmayacağı da belirtiliyor. Genellikle alınacak eğitim programının süresi kadar bir zamanı kapsayan eğitim iznine ek olarak 90 günlük bir ek süre de tanınıyor ve eğitim programı sona erdiğinde başlayan 90 gün içinde, burada kalmaya devam etmek için vizenin süresinin uzatılması adına başvuru yapılıyor veya 90 günün sonunda Kanada’dan ayrılmak gerekiyor. Eğitim izninin süresi, eğitimin alınacağı kurumdan gelen tamamlama bildirimine göre belirleniyor. Eğitim kurumundan sürenin dolduğunu belirten bildirimin gelmesi halinde, eğitim izni sona ermiş sayılıyor.
Öğrenci iznini alan adayların bu izni kullandıkları süre boyunca eğitimlerinde ilerleme kaydetmeleri ve eğitim izninde yer alan kurallara uymaları bekleniyor. Ayrıca izinde belirtilen gereklilikleri yerine getiremeyen ve izinlerinin süresi dolan öğrencilerin de Kanada’yı terk etmeleri gerekiyor.
Öğrenci izni alındıktan sonra ilk olarak gerekli vize tipi belirleniyor. İnternet üzerinden başvuru yapabilmeyi sağlayan GCKEY (Government of Canada Key) denen online başvuru şifresi sağlanıyor. Online başvuru formu doldurulduktan sonra en yakın temsilcilikten randevu alınarak gerekli belgeler hazırlanıyor ve online sistemden başvurunun sonucu takip ediliyor.
Kanada Öğrenci Vizesi İçin Gereken Evraklar
- En az 1 yıl geçerliliği olan pasaport,
- Mevcut eski pasaportlar,
- Türkçe ve İngilizce vukuatlı nüfus kayıt örneği,
- Adli sicil kaydı (İngilizce),
- Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf ,
- Vize başvurusu için gerekli olan ücretin ödendiğine dair banka dekontu,
- Dil kursuna gidenler için buralardan alınmış dil sertifikaları,
- Kanada’da neden eğitim almak istendiğini ve alınan eğitimin ileriki hayata ne gibi katkılarının olacağını anlatan niyet mektubu,
- Kanada’da eğitim alınacak kurumdan kabul alındığını kanıtlayan onaylı öğrenci kabul belgeleri,
- Sağlık raporu,
- Vize başvuru formu,
- Mezun olan öğrenciler için diploma, devam eden öğrenciler için ise öğrenci belgesi,
- Eğitimi karşılayacak kişinin finansal kaynaklarına dair tapu, ruhsat gibi belgelerin fotokopisi, banka dökümü, aile sponsor oluyorsa imzalı sponsor mektubu,
- Çalışan öğrenciler için iş yerlerinden alınan izin ve referans mektubu, işe giriş bildirisi, 3 aylık maaş ve sigorta dökümü,
- Askerlik terhis veya tecil belgesi,
- Evli olanlar için evlilik cüzdanı, eş ve çocukların nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Ailesi sponsor olanlar için aile üyelerinin iş yerlerinden temin edilen belgeler.
Kanada öğrenci vizesine başvurmadan önce ülkede bulunan bir eğitim kurumundan kabul almış olmakla birlikte tamamlanması gereken hazırlıklar bulunuyor. Kanada’da görülecek olan eğitim ve katılımcı öğrencinin kendisi ve hayatıyla ilgili tüm bilgilerin yer aldığı ve neden burada eğitim almak istediğini etkileyici bir biçimde anlattığı niyet mektubu bunlardan biri. Eğitim için Kanada’yı tercih etme sebebinin açıkça belirtilmesi, burada alacağı eğitimin masraflarını kimin karşılayacağı da yine yetkililer tarafından titizlikle inceleniyor ve gerekli evraklar içinde bunları kanıtlayan belgeler talep ediliyor.
Ayrıca göçmenlik bürosunda bulunan yetkilileri de burada kaldığı süre boyunca gerektiği gibi yaşayacağına ikna etmek ve vizenin süresi dolduğunda buradan usulünce ayrılacağına inandırmak gerekiyor.
Kanada’da eğitim alınırken eğitim kurumunun değiştirilmesi gibi bir durum söz konusu olduğunda bunun mutlaka göçmenlik ve vatandaşlık bürosuna bildirilmesi gerekiyor. Ancak ilk ve ortaokul öğrencileri için böyle bir zorunluluk bulunmuyor.
Kanada Öğrenci Vizesi İçin Bankada Ne Kadar Para Olmalı?
Kanada’da bulunan bir eğitim kurumunda öğrenim görmeye hak kazanan öğrenciler, “Kanada öğrenci vizesi için bankada ne kadar para olmalı?” sorusunun cevabını merak ediyor. Kanada’da eğitim almak isteyen öğrencilerin, burada bulunacakları süre boyunca kendi ihtiyaçlarını finanse edebileceklerini belgelemeleri gerekiyor. Bu sebeple öğrenci vizesi almak isteyen kişilerden de Kanada’ya giriş yapmak isteyen herkesten istendiği gibi, finansal kaynaklarını veya sponsorlarının kaynaklarını sunmaları ve ispatlamaları isteniyor.
Kanada vizesi almak için banka hesabında bulunması gereken miktar, alınacak vize türüne göre değişiklik gösteriyor. Örneğin Kanada’ya yerleşmek için gerekli hesap teminatı 13.213 Kanada doları iken, Kanada öğrenci vizesi için gerekli olan miktar 10.000 Kanada doları. Öğrenci adaylarından bu teminatın dışında eğitim masraflarını da karşılayabilecek durumda olmaları bekleniyor.
Kanada’da öğrenci olmak isteyenlerden, tüm finansal varlıklarını belgelemeleri isteniyor. Bu belgeler arasında, öğrenci adayına ait tüm banka hesaplarının dökümleri, başka bir para birimine dönüştürülebilir banka poliçesi, eğitim ve konaklama masraflarının karşılandığına dair makbuz, sponsor olacak kişinin ekonomik kaynaklarının belgeleri bulunuyor. Eğer eğitimi alacak olan öğrencinin eğitim masrafları Kanada’nın finanse ettiği çeşitli burs programları tarafından karşılanıyorsa bunun da belgelenmesi gerekiyor. Ayrıca, öğrenci adına Kanada’ya para transferi gerçekleşmişse, kendi adına burada açılmış bir banka hesabının belgeleri de sorgulanıyor.
Kanada vizesi alırken sunulacak banka hesabının son 3 ayın hesap hareketlerini göstermesi ve hesap dökümünün ilgili bankanın kendi antetli kağıdına basılı olması gerekiyor. Banka hesap dökümünde hesap sahibinin adı ve soyadının bulunması, adres, telefon numarası ve e-posta adresinin de bu dökümde yer alması bekleniyor. Ayrıca kullanıcının kredi kartları ve kullandığı tüm krediler, varsa borçları da dökümde yer alıyor ve her bir yatırım hesabı için son 6 ayın bakiyesi bulunuyor.
Kanada Öğrenci Vizesi Çalışma İzni
Kanada’da öğrenci vizesi alarak burada öğrenim görmeye hak kazanan öğrenciler, ayrıca bir çalışma iznine gerek kalmadan, eğitim aldıkları kampüs içinde olmak şartıyla çalışma hakkını elde ediyorlar. Work and Study programı da denen bu sistem sayesinde, öğrenciler bir yandan üniversite eğitimlerine devam ederken diğer yandan da Kanada’daki geçimlerini finanse etmek için bir gelir elde etme şansına sahip oluyorlar. Kanada’da öğrenci olan yabancı uyruklu kişilerin okurken çalışabilmeleri için sağlamaları gereken koşullar arasında ayrıca,
- Lisans ve üstü bir eğitim kurumunda tam zamanlı eğitim almak,
- Özel bir eğitim kurumunda en az %50 oranında burslu eğitim alıyor olmak,
- Sosyal sigorta numarası(SIN) sahibi olmak,
- Eyalet derecesine sahip bir özel okulda tam zamanlı öğrenim görüyor olmak
bulunuyor.
Geçerli bir eğitim izni ve öğrenci vizesi olan öğrenciler, aldıkları eğitim müfredatının gerektirdiği durumlarda staj yaparak da finansal kaynak sağlayabiliyorlar. Ancak staj alabilmek için, stajın eğitim programını tamamlamanın önemli bir parçası olduğunu kanıtlayan bir belge sunmak ve staj saatlerinin toplam eğitim programının %50’sinden fazla olmaması gerekiyor.
Kanada Öğrenci Vizesi Başvuru Formu
Kanada öğrenci vizesi almanın ilk adımı Kanada vize başvuru formunu doldurmak oluyor. Alınacak vizenin tipi ne olursa olsun ilk olarak Kanada Konsolosluğu (CIC) resmi web sitesinden online olarak başvuru yapabilmek için kişinin kendi adına bir hesap oluşturması ve açılan sayfada çıkan formu İngilizce olarak doldurması gerekiyor.
Başvurunun geçerli olabilmesi için formda istenen bilgilerin eksiksiz doldurulması ve yanlış bilgi vermekten kaçınılması gerekiyor. Hiçbir sorunun yanıtsız bırakılmaması, pasaport numarasının doğru kodlandığından emin olunması, doğru ve geçerli bir e – posta adresi girilmesi, İngilizce karakterler kullanılması hayati önem taşıyor. Saptanan bir yanlışlık veya eksiklik, başvuruyu olumsuz etkileyebiliyor ve form doldurma işlemi en başa dönebiliyor.
Girilen bilgilere göre, kişiye verilecek vizenin türüne ve gerekli belgelerin neler olduğuna karar verilerek istenecek olan evrakın listesi gönderiliyor. Formun tam olarak doldurulduğundan emin olunduktan sonra çıkan “Validate” butonu tıklandığında, başvuru sahibine özel bir barkod oluşturuluyor ve bu barkod ile tüm süreç online olarak takip edilebiliyor. Başvuru formuna girilen tüm veriler bu barkoda işleniyor ve bir çeşit kimlik numarası işlevi gören bu barkod vize işlemi boyunca oldukça önem taşıyor.
Tüm bilgiler girildikten sonra başvuru tarihi ve elektronik imza bölümü de doldurulunca onaylanan formun çıktısını almakta ve çıktı esnasında barkodun düzgün çıktığından emin olmakta fayda var. Böylece başvuru işlemi tamamlanmış oluyor.
Kanada Öğrenci Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?
Kanada için vize başvuruları normal şartlarda 10 – 12 iş günü içinde değerlendiriliyor. Ancak başvurular yetkililer tarafından incelendiğinde girilen bilgilerde hata veya eksiklik belirlenirse süreç yeniden başlıyor ve zaman uzuyor. Ayrıca başvuruların yoğunluk durumuna göre ve denk gelen tatil günleri de bulunuyorsa, başvuruların değerlendirilmesi ve vizelerin açıklanması 35 – 40 günü bulabiliyor. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, vize başvurusunu gidilmesi planlanan tarihten en az bir ay önce yapmak gerekiyor.
Kanada Öğrenci Vizesi Red Nedenleri
Girilen bilgi ve belgelerin eksik veya hatalı olması sebebiyle bazen vize başvuruları red yanıtıyla sonuçlanabiliyor. Başvuruların red almasının nedenleri arasında şöyle sebepler yer alıyor:
- Belgelerin eksikliği veya yanlış bilgi verilmesi: En yaygın Kanada öğrenci red nedenleri incelendiğinde en başta gelebilecek madde, belgelerin tam olmaması veya bilgilerin eksik ya da hatalı girilmesi. Eğitim geçmişi ve özel hayata dair bilgilerin eksiksiz doldurulması, vize başvurusunun olumsuz sonuçlanmaması için büyük önem taşıyor.
- Ekonomik durumun yetersiz olması: Kanada’dan ister öğrenci ister çalışan veya turist olarak vize almak için başvurulduğunda istenen belgelerin en önem verilenlerinden biri de, burada kalınan süre boyunca geçimi sağlayabilecek ekonomik kaynakları kanıtlayan belgeler. Kanada’ya gelen kişilerin, ne amaçla olursa olsun burada ekonomik bir yük olarak görülmemesi ve burada kalacağı süre zarfında kendisini geçindirebilmesi bekleniyor. Refah seviyesi yüksek ülkelerden olan Kanada, kısıtlı zamanda da olsa burada yaşayan misafirlerin de maddi zorluk yaşamamalarını teminat altına almak istiyor.
- Niyet mektubunda seyahat amacının ikna edici kabul edilmemesi: Kanada’ya neden gidilmek istendiğinin anlatıldığı niyet mektubunda, ülkeye girişteki niyet samimi bulunamazsa ve buraya gitme isteği gerektiği gibi açıklanamazsa, vize görevlileri vize vermeye pek gönüllü olmayabiliyorlar.
- Vizenin süresi dolduğunda ülkeye dönüleceğinden şüphe duyulması: Vize süresi dolunca öğrenci olarak ülkeye giriş yapan kişilere 90 gün ek süre tanınıyor ve bu ek sürede öğrencilerin ya ülkeyi terk etmek için hazırlanması veya vize süresini uzatmak için yeniden başvuru yapması bekleniyor. Başvuru yapmayanların ise süresi dolduğunda ülkeden ayrılması bekleniyor. Bu süre dolduğunda ülkeden ayrılacağınıza emin olamadıklarında da yine vize vermemek için bir sebep görmüş olabiliyorlar. Özellikle Türkiye’deki aile bağlarının yeterince kuvvetli olmadığı izlenimi, dönmek için bir nedenin olmadığı yönünde yargıya varılmasına ve dolayısıyla vize reddi için bir sebebin daha çıkmasına sebep olabiliyor.
- İş hayatı veya akademik olarak yetersiz görülme: Kanada, burada eğitim almak isteyen kişilerin eğitimleri sonunda ülkeye döndüklerinde yepyeni iş imkanlarıyla karşılaşacaklarını belgelemelerini istiyorlar. Eğer eğitim sonrasında iş imkanı olacağına ikna olamazlarsa vizeyi reddedebiliyorlar. Ayrıca ülkesindeki eğitim hayatı boyunca başarı elde edememiş öğrencilerin Kanada’da başarılı bir eğitim hayatının olacağına dair umut görmek istiyorlar.
- Dil kurslarından alınan sertifikaların puanlarının yetersiz bulunması: Her ne kadar tek başına vize başvurusunun reddedilmesi için yeterli bir neden olmasa da, Kanada’da bulunan bazı kurumlar TOEFL veya IELTS sınavlarının sonuçlarını talep ediyorlar. Öğrencilerin dil becerilerini belgeleyen bu sınavlardan alınan puanların yetersiz görülmesi, vize başvurusunun reddine sebep olabiliyor.
- Seyahat geçmişi: Daha önce Kanada, ABD, Birleşik Krallık, avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelere vize başvurusu yaptığı halde red cevabı alanların yeni bir Kanada başvurusunda yine red cevabı alma ihtimalleri artmış oluyor. İyi bir seyahat geçmişine sahip olan ve daha önce, adı geçen ülkelere vize alarak seyahat yapan kişilerin yetkililerin incelemeleri sonucunda vize almaya hak kazanma şansları daha yüksek oluyor.
Kanada Öğrenci Vizesi İçin Gereken Aşılar
Son olarak, Kanada öğrenci vizesi alabilmek için aşağıdaki Covid- 19 aşılarından birini yaptırmış olmak gerekiyor:
- Spikevax (Moderna) Covid-19 aşısı,
- Pfizer-BioNTech Comirnaty Covid-19 aşısı,
- AstraZeneca Vaxzevria Covid-19 aşısı,
- Janssen (Johnson Ve Johnson) Covid-19 aşısı.
Ülkeye giriş yapabilmek için öğrencilerin, en az 14 gün önce bu aşılardan birini yaptırmış olmaları ve herhangi bir belirti göstermiyor olmaları gerekiyor.
Diğer Yazılarımız

Hollanda’da bulunan üniversiteler, modern eğitim anlayışına sahip akademisyenleri ve eğitim teknolojilerine verdikleri değer ile adından söz ettiriyor.

Avrupa ve dünya üniversiteleri düşünüldüğünde önemli bir yerde olan Manchester Üniversitesi, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’deki öğrencilerin de merak ettiği okullar arasında yer alıyor.

Manchester Üniversitesi, yurtdışında lisans ve yüksek lisans öğrenimi almak isteyen öğrenciler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Kanada, dünyanın refah düzeyi yüksek ülkelerinden biri kabul edilmesi yönüyle yaşamak, seyahat etmek, çalışmak veya öğrenim görmek için dünyanın dört bir yanından gelen birçok kişiye ev sahipliği yapıyor.